Hvad er faldskærmsudspring?

Skydiving, også kaldet faldskærmsudspring på godt dansk, er en sport, hvor atleter hopper ud af en flyvemaskine i en bestemt højde og udføre akrobatiske bevægelser i frit fald. Derefter åbner de deres faldskærme for at bremse og vende tilbage til jorden sikkert.

Faldskærmsudspring betragtes som en ekstremsport, der kræver meget mod, men som også giver dig et adrenalinkick.

Ikke så ung en sport

Skydiving er ikke så ungt, som man måske ville synes. I slutningen af det 18. århundrede sprang en franskmand, André Garnerin, fra en luftballon og blev anset for at være den første "rigtige" faldskærmsudspringer.

Hæren og piloter

Senere blev faldskærmsudspring vigtigt for hæren og luftvåbenet. Piloter kunne hoppe af af deres fly, hvis noget gik galt. I krige blev soldater "afleveret" i krigszoner - ofte bag fjendens linje. Faldskærmsudspringere (uddannede brandmænd) bruges også til bekæmpning af katastrofer, heriblandt skovbrande.

Faldskærmsudspring
Faldskærmsudspringer
Skydiving

Konkurrence og discipliner

Konkurrencer i faldskærmsudspring afholdes regelmæssigt. Dette inkluderer en række discipliner, herunder landing tæt på et mål - eventuelt et kryds på jorden -, udførelse af akrobatiske bevægelser i luften samt flyvning i formation. og udføre akrobatiske bevægelser i luften samt flyvning i formation.

I de sidste par år er, Sky Surfing, blevet temmeligt populært. Du læste rigtigt, SURFING! Sky Surfing er en holdsport bestående af to faldskærmsudspringere. Den ene er en sky-surfer, som er fastspændt til et surfbræt, og den anden er en kameramand. Begivenheden foregår i luften. Hovedelementet består i, at præsenter en sekvens af øvelser og bevægelser i himlen under frit fald, så teknisk som muligt - men selvfølgelig sikkert! Prøv tænk sig, at surfe på en bølge af luftpartikler?

Grej og udstyr

Faldskærmsudspringere skal altid tjekke deres grej og udstyr for at se, om alt er i orden. De har altid en backup faldskærm, hvis hovedfaldskærmen ikke åbner eller deres opstår problemer undervejs. Du kan læse mere om, hvordan en faldskærm virker og hvilke problemer der kan opstår lige her. Der er fastgjort styreliner til til rygsækken. Med dem kan faldskærmsudspringeren styre skærmen i den retning, de nu ønsker.

Første faldskærmsudspring

Før du springer alene, laver du typisk et tandemspring med en instruktør eller en erfaren faldskærmsudspringer. Gennem disse spring bliver du øvet i det frie fald og hvordan man styrer sin faldskærm. Faldskærmsudspringere gennemgår også en masse teori forinden de springer første gang!

Faldskærmsudspring højde

En flyvemaskine klatrer til en højde på 3.500 til 15.000 fod (1000 til 4.700 meter), før faldskærmsudspringere springer ud. Et frit fald varer mellem 45 og 80 sekunder. Springerne når en hastighed fra 170 km/t til 300 km/t, alt efter, hvad springeren foretager sig i luften.

Vind og vejr

Faldskærmsudspring kræver godt vejr. Spring i overskyet vejr eller under stærk vind kan være farligt. På trods af at det kan virke farligt, er der kun få ulykker, der sker hvert år. Du kan læse mere om, om faldskærmsudspring er farligt her.

Historisk spring

En af verdens mest berømte faldskærmsudspringere er østrigeren, Felix Baumgartner. I 2012 satte han verdensrekord, da en heliumfyldt ballon bragte ham til en højde på intet mindre end 39 kilometer. Da han sprang, blev han den første person til at bryde lydbarrieren i frit fald. Han vendte sikkert tilbage til jorden omkring 10 minutter efter at have forladt kapslen.